Thursday, May 5

resepi yang pernah dicuba


TEPUNG PELITA

Bahan-bahan untuk lapisan bawah (hijau)
1. 1  1/2 cawan tepung beras
2. 1 cawan suku gula,nk manis lbih sikit..
3. 5 cawan air
4. 4-7 helai daun pandan di mesin dgn sedikit air,tapis.
5. sedikit kapur dan garam
6. pewarna hijau,xnk ltk pun xpe..
7. gula secukupnya - untuk diletak diatas lapisan hijau.

Cara-cara
1. Campurkan tepung beras, air, air daun pandan, gula, garam dan air kapur.
2. Masak di atas api perlahan sehingga campuran diatas menjadi pekat dan berkilat.
3. Bila dah masak cepat-cepat masukkan ke dalam acuan yang disukai. akak gunakan bekas plastik aje...
4. lepas di tuang taburkan sedikit gula..... kalau idak rasa tawarlah...

Bahan untuk lapisan atas (santan)

1. 1 biji kelapa di perah menjadi 4 cawan santan.
2. 6 sudu besar tepung beras (ratakan)
3. sedikit garam

Cara-cara
1. Campurkan semua dan masak di atas api perlahan sehingga pekat.
2. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi. Sejukkan.



No comments: