Tuesday, May 22

Dong Yi...

hari 2 time blk kg ttengok la tv,biase kalau kat seri bandi mmg aku jrg tgok tv,xtaula nape..skali kua cite "Dong Yi"...Emmm....tgok punye tgok,rupe2nye best..jd hantu "dong yi" a aku skrg...asyik tkenangkan 'dong yi"..sape2 yg mnt cite korea tgok a cite ni..pasti x nyesal...

Wednesday, May 9

......Beriman kepada QADA' DAN QADAR.......

Tentu bila mnyebut tntg beriman kpd QADA' DAN QADAR,pantas minda kita akn mnangkap RUKUN IMAN yg terakhir..paling nyata jika satu daripada 6 rukun itu kita tolak,MAKA 0 lah iman kita.

1..beriman kpd ALLAH
2..beriman kpd MALAIKAT
3..beriman kpd KITAB
4..beriman kpd RASUL
5..beriman kpd HARI KIAMAT
6..beriman kpd QADA DAN QADAR

kenapa semua perkara ini BERKAIT RAPAT?tentulah kerana ia mlibatkan keimanan untuk seseorang itu mampu menerimanya dari segi akal.Tanpa KEIMANAN,kita tidak akn mampu menerima ALLAH,MALAIKAT,HARI KIAMAT tanpa melihatnya..Tanpa keimanan,bagaimana kita boleh menerima KITAB itu adalah wahyu dr yg Esa..Tanpa keimanan,bagaimana seseorang itu boleh menganggap seorg manusia biasa adalah RASUL pilihan ILAHI?Tanpa iman di hati tentulah amat sukar utk kita terima.Yang pasti iman berkait rapat dengan HIDAYAH ALLAH..Tanpanya siapalah kita..namun jgn sesekali mengharapkan hidayah ALLAH tergolek hadir di hati kita tanpa sedikit pun ingin berusaha agar hidayah itu hadir menyingkap kegelapan hati kita. 
          
Begitu juga beriman kepada QADA DAN QADAR,mengaku beriman dengannya tapi bila takdir tidak sehaluan dengan perancangan,mulalah kalah dengan godaan syaitan.Hati bisa berdendam,saling bermusuhan,memutuskan silaturrahim....AJAL,MAUT,REZEKI,JODOH semuanya di tanganNya..Siapalah kita untuk menidakkan takdir Allah..Kita hanya mampu merancang dan berusaha untuk mendapatkan yg terbaik untuk diri kita.Sebab itulah KESABARAN merupakan kunci utama jika perancangan kita tdk seperti yg diharapkan.Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang.Allah memberi apa yang kita perlu..Semoga kita sama2 bermuhasabah...mengingatkan diri sendiri..hihi

......Ibu & KASIH SAYANG.....

EMmm...mood tgh sdeh..kenapa la td tengok vdeo ibu dera ank 2?tiba2 dah x stabil,asyik tringat siannye bdk tu..dr aku tau,ibu tu mangsa rogol...ALLAHU ROBBI..otak sihat ibu baby tu mungkin hilang,seorg ibu yg mpunyai akal yg waras tdk akn bkelakuan bgitu walau ape shja alasan yg diberikan,ank itu tidak pernah tcalit satu dosa,ape lg hendak dihukum bgitu..ape lah die tahu,hnya tangisan yg mjadi perantaraan..rase puaskah dgn mendera?semoga jiwa kita sentiasa berasa BERTUHAN,apalagi jika seseorg itu ISLAM..semoga ALLAH sentiasa mlindungi bayi itu...SesungguhNya ENGKAU lah sebaik2 pelindung..ameen...

Monday, April 16

sebenarnya dah lame nak upload gambar2 projek rmh ni..tp x bkesempatan..nak kate bz,x jgk..tp dah lame puase update blog ni..hihi2..MALAS mungkin.....sbnrnye slps kelahiran zaim,buat rmh ni adalah peristiwa penting dlm hidup aku..walaupun rmh biase2 je,tp aku bsyukur sgt dpt rase ade rmh sndri..dari proses siapkan pelan smpai order brg,tgok tukang rmh buat keje,cari frame pintu,daun pint mmg teruja sgt2..semoga siap cpt..Ameen..harap2 rmh siap,ank kedua pun menyusul..hehe..dpt rase bpantang kat rmh baru...










Wednesday, April 11

Monday, February 13

......SABAR dlm MENDIDIK.......

Mendidik ank2 mmg memerlukan berjuta kesabaran..mampukah kita berlembut jika kesalahan yang sama berulang kali dilakukan?Hendak dipukul ank masih kecil..belum sampai tahap untuk aku memukul..kdg2 tersasar juga "sengatku"..mampukah aku menjadi seperti suamiku yg begitu lembut dlm mendidik..?YA ALLAH berikanlah ku kekuatan..Semoga kesabaran ini mbawa kebaikan di dunia dan akhirat...ameen..

Wednesday, February 1

.....beRPaNtaNG MINUM aiS( air batu)......

aku x tau dari segi saintifik keburukan minum minuman berais..tp aku ade dgr org tua kate nt urat kembang..bila urat kembang nt bdn sakit..betul @ tidak fakta yg di setkan dlm otak aku ni aku x tau..tapi 2 bulan yg lepas,mmg badan aku sakit2,lenguh2..terutama bekas accident kat belakang...lenguh saaangaat....time ngajar tu rase nak duduk je sbb lenguh kat tulang belakang..tp masalahnye aku lebih suka ngajar smbil berdiri,mdh nk bergerak ke hulu ke hilir..puas aku ambil ubat itu ini..dari aku yg langsung x suka ambil suppliment pills dah tpaksa g farmasi..byk duit habis..tp blkg aku tetap jgk sakit2..lastly,aku try berpantang drpd minum minuman berais...mula2 agk pyh,maklumlah aku HANTU minuman sejuk..tp aku paksakan diri kecuali jika tpaksa minum (kat kenduri,kalau xde choice)!tp nak dijadikan cerita,lbih kurang sebulan aku tryx minum ais,sakit belakang aku hilang,aku jgk x rase mngantuk bila bangun pagi..bila celik mata kire trus boleh nak bangun,tanpa delay 5 mnit lg ke..10 minit lg ke nak bangun..ALhamdulillah sesangat...

Friday, January 27

......jauh Di MATA di HATI jangan.....

Semalam jiranku SU dah pun pindah...sdey jgk dh xde org nk bgosip..lg2 saat2 minggu akhir ni aku byk ulang alik ke kemasek..so xde spend time ngan die sgt.ape2 pun aku doakan yg terbaik buat die di tempat baru,dgn aktiviti baru..thanks 4 bunga2 yg byk2..KENANGAN...

Wednesday, January 25

.....perginya seorang ayah....

Pada16/1/2012,ayah mertuaku mohd amin b. zin telah kembali ke rahmatullah..semoga rohnya di tempatkan bersama org2 beriman..pesan ayah..agar ank2 x tggal solat...dan solat di awal waktu..insyaALLAH..

Sunday, January 1

.....HappY NeW yEAr....

Salam tahun baru utk semua...semoga ceria2 selalu hendaknya..semoga impian tahun lps dah tcapai,sape2 yg blum tcapai tu jgn putus asa..cuba lg tahun ni k..buang jauh2 dr hati,dr lidah ape yg kita x mahu..sebut acap kali kat mulut kat hati ape yg kite mau..insya Allah ape kite setting kat minda kita,itu la yg akn kita usahakan..gud luck seme..lebiu....