Tuesday, May 22

Dong Yi...

hari 2 time blk kg ttengok la tv,biase kalau kat seri bandi mmg aku jrg tgok tv,xtaula nape..skali kua cite "Dong Yi"...Emmm....tgok punye tgok,rupe2nye best..jd hantu "dong yi" a aku skrg...asyik tkenangkan 'dong yi"..sape2 yg mnt cite korea tgok a cite ni..pasti x nyesal...

Wednesday, May 9

......Beriman kepada QADA' DAN QADAR.......

Tentu bila mnyebut tntg beriman kpd QADA' DAN QADAR,pantas minda kita akn mnangkap RUKUN IMAN yg terakhir..paling nyata jika satu daripada 6 rukun itu kita tolak,MAKA 0 lah iman kita.

1..beriman kpd ALLAH
2..beriman kpd MALAIKAT
3..beriman kpd KITAB
4..beriman kpd RASUL
5..beriman kpd HARI KIAMAT
6..beriman kpd QADA DAN QADAR

kenapa semua perkara ini BERKAIT RAPAT?tentulah kerana ia mlibatkan keimanan untuk seseorang itu mampu menerimanya dari segi akal.Tanpa KEIMANAN,kita tidak akn mampu menerima ALLAH,MALAIKAT,HARI KIAMAT tanpa melihatnya..Tanpa keimanan,bagaimana kita boleh menerima KITAB itu adalah wahyu dr yg Esa..Tanpa keimanan,bagaimana seseorang itu boleh menganggap seorg manusia biasa adalah RASUL pilihan ILAHI?Tanpa iman di hati tentulah amat sukar utk kita terima.Yang pasti iman berkait rapat dengan HIDAYAH ALLAH..Tanpanya siapalah kita..namun jgn sesekali mengharapkan hidayah ALLAH tergolek hadir di hati kita tanpa sedikit pun ingin berusaha agar hidayah itu hadir menyingkap kegelapan hati kita. 
          
Begitu juga beriman kepada QADA DAN QADAR,mengaku beriman dengannya tapi bila takdir tidak sehaluan dengan perancangan,mulalah kalah dengan godaan syaitan.Hati bisa berdendam,saling bermusuhan,memutuskan silaturrahim....AJAL,MAUT,REZEKI,JODOH semuanya di tanganNya..Siapalah kita untuk menidakkan takdir Allah..Kita hanya mampu merancang dan berusaha untuk mendapatkan yg terbaik untuk diri kita.Sebab itulah KESABARAN merupakan kunci utama jika perancangan kita tdk seperti yg diharapkan.Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik perancang.Allah memberi apa yang kita perlu..Semoga kita sama2 bermuhasabah...mengingatkan diri sendiri..hihi

......Ibu & KASIH SAYANG.....

EMmm...mood tgh sdeh..kenapa la td tengok vdeo ibu dera ank 2?tiba2 dah x stabil,asyik tringat siannye bdk tu..dr aku tau,ibu tu mangsa rogol...ALLAHU ROBBI..otak sihat ibu baby tu mungkin hilang,seorg ibu yg mpunyai akal yg waras tdk akn bkelakuan bgitu walau ape shja alasan yg diberikan,ank itu tidak pernah tcalit satu dosa,ape lg hendak dihukum bgitu..ape lah die tahu,hnya tangisan yg mjadi perantaraan..rase puaskah dgn mendera?semoga jiwa kita sentiasa berasa BERTUHAN,apalagi jika seseorg itu ISLAM..semoga ALLAH sentiasa mlindungi bayi itu...SesungguhNya ENGKAU lah sebaik2 pelindung..ameen...

Monday, April 16

sebenarnya dah lame nak upload gambar2 projek rmh ni..tp x bkesempatan..nak kate bz,x jgk..tp dah lame puase update blog ni..hihi2..MALAS mungkin.....sbnrnye slps kelahiran zaim,buat rmh ni adalah peristiwa penting dlm hidup aku..walaupun rmh biase2 je,tp aku bsyukur sgt dpt rase ade rmh sndri..dari proses siapkan pelan smpai order brg,tgok tukang rmh buat keje,cari frame pintu,daun pint mmg teruja sgt2..semoga siap cpt..Ameen..harap2 rmh siap,ank kedua pun menyusul..hehe..dpt rase bpantang kat rmh baru...










Wednesday, April 11

Monday, February 13

......SABAR dlm MENDIDIK.......

Mendidik ank2 mmg memerlukan berjuta kesabaran..mampukah kita berlembut jika kesalahan yang sama berulang kali dilakukan?Hendak dipukul ank masih kecil..belum sampai tahap untuk aku memukul..kdg2 tersasar juga "sengatku"..mampukah aku menjadi seperti suamiku yg begitu lembut dlm mendidik..?YA ALLAH berikanlah ku kekuatan..Semoga kesabaran ini mbawa kebaikan di dunia dan akhirat...ameen..

Wednesday, February 1

.....beRPaNtaNG MINUM aiS( air batu)......

aku x tau dari segi saintifik keburukan minum minuman berais..tp aku ade dgr org tua kate nt urat kembang..bila urat kembang nt bdn sakit..betul @ tidak fakta yg di setkan dlm otak aku ni aku x tau..tapi 2 bulan yg lepas,mmg badan aku sakit2,lenguh2..terutama bekas accident kat belakang...lenguh saaangaat....time ngajar tu rase nak duduk je sbb lenguh kat tulang belakang..tp masalahnye aku lebih suka ngajar smbil berdiri,mdh nk bergerak ke hulu ke hilir..puas aku ambil ubat itu ini..dari aku yg langsung x suka ambil suppliment pills dah tpaksa g farmasi..byk duit habis..tp blkg aku tetap jgk sakit2..lastly,aku try berpantang drpd minum minuman berais...mula2 agk pyh,maklumlah aku HANTU minuman sejuk..tp aku paksakan diri kecuali jika tpaksa minum (kat kenduri,kalau xde choice)!tp nak dijadikan cerita,lbih kurang sebulan aku tryx minum ais,sakit belakang aku hilang,aku jgk x rase mngantuk bila bangun pagi..bila celik mata kire trus boleh nak bangun,tanpa delay 5 mnit lg ke..10 minit lg ke nak bangun..ALhamdulillah sesangat...

Friday, January 27

......jauh Di MATA di HATI jangan.....

Semalam jiranku SU dah pun pindah...sdey jgk dh xde org nk bgosip..lg2 saat2 minggu akhir ni aku byk ulang alik ke kemasek..so xde spend time ngan die sgt.ape2 pun aku doakan yg terbaik buat die di tempat baru,dgn aktiviti baru..thanks 4 bunga2 yg byk2..KENANGAN...

Wednesday, January 25

.....perginya seorang ayah....

Pada16/1/2012,ayah mertuaku mohd amin b. zin telah kembali ke rahmatullah..semoga rohnya di tempatkan bersama org2 beriman..pesan ayah..agar ank2 x tggal solat...dan solat di awal waktu..insyaALLAH..

Sunday, January 1

.....HappY NeW yEAr....

Salam tahun baru utk semua...semoga ceria2 selalu hendaknya..semoga impian tahun lps dah tcapai,sape2 yg blum tcapai tu jgn putus asa..cuba lg tahun ni k..buang jauh2 dr hati,dr lidah ape yg kita x mahu..sebut acap kali kat mulut kat hati ape yg kite mau..insya Allah ape kite setting kat minda kita,itu la yg akn kita usahakan..gud luck seme..lebiu....

Friday, December 30

....DIARI....

tahun baru dah makin hampir...rase x sabar nak beli diari..hrp2 suami aku dah sihat sepenuhnya..x best kalau dia sakit time nk merayap...sian jgk baby besor tu..=)
kenapa penting sangat aku nak beli diari tu?mmg aku suka tulis segala ape yg mengembirakan hati aku ni..emm...perkara sadis lg a aku suka tulis..bile dpt luahkan walaupun kat diari,aku rase LEGA sgt..yg paling best,bile baca blk semua diari lama..kelakor..terutama perkara2 sedey yg buat air mata aku pernah jatuh,bila baca semula..alahai.....hal tu pun nak sedey..opss...ank nak ajk titon la plk...

Wednesday, December 28

......penantian satu penyiksaan.....

benarlah kata org penantian satu penyiksaan...rase lemas...penat menunggu tp blum tentu benda yg dinanti menjadi milik kita.
Alhamdulillah...Allah memudahkan perjalanan hidupku..syukur sgt...Allah memberiku ibu bapa penyayang.DIA juga membantuku di saat aku bergelar pelajar..meniti alam mencari pekerjaan...memakbulkan doaku untk mendapat suami soleh (doa yg kupohon smnjak berumur 19tahun,bukan "galok"..aku bukan jenis bcintan cintun sgt..tp pd aku doa itu perlu,mengharapkan anak soleh yg sihat..keluarga bahagia..rezeki yg melimpah..semuanya dipermudahkan...aku tdk tahu perkara ghaib,qada' dan qadar akn dtg..aku mendoakan yg terbaik..
aku bukan ingin mengeluh tapi sekadar meluahkan..aku begitu mengharapkan zuriat kedua..TERAMAT merindui bayi kecil..sememangnya selepas mendapat zuriat pertama,aku merancang ingin menjarakkan sedikit usia anak..bukan menolak rezeki tp bimbang tdk mampu mendidik..aku merancang anak pertamaku berusia 2 tahun,bolehla aku melahirkan zuriatku yg kedua...Ditakdirkan,umur zaim 1thun 5 bulan,aku disahkan pregnant.mmg perancangan kami dipermudahkan.tapi mmg bukan rezeki lg,umur kandungan 2 bulan lebih,aku keguguran..pd mulanya hanya sedikit pendarahan,tp masuk hari ke 7 aku keguguran..
masa berlalu terlalu pantas..terus terang bukan aku tdk sedih dgn kehilangan baby tersebut..tp saat bersama dgnnya terlalu sekejap..sehingga aku tdk betul2 menikmati situasi "Dia" di dlm rahimku..terlalu SEKEJAP!tapi di saat scan,bila aku mengingati degupan jantungnya..timbul rase sayu..skrg aku masih menanti zuriat keduaku...PENANTIAN SATU PENYIKSAAN..aku mula sedih,tensen..mungkin Allah ingin mengujiku..betapa pentingnya KESABARAN dlm khidupan..tdk semua yg kita mahu kita akan dapat.Ya Allah..sesungguhnya Engkaulah pemilik segala rahsia takdir..dan sesungguhnya Engkaulah sebaik2 perancang..semoga Engkau permudahkan dan makbulkan segala doaku...

.....kemaafan yg ikhlas.....

maaf....sorry....mmg mudah dilafazkan oleh sesetengah org..kdg2 jwpn dr "org yg diminta memaafkan" juga agk simple..ok,no hal la..xpela..tp ikhlaskah kemaafan yg diucapkan?

topik aku nak tulis hari ni tentang memaafkan seseorang yg pernah melakukan kesalahan agak besar thadap diri kita..ikhlaskah kemaafan yg diberikan?sbg manusia biasa,kita mmg tidak lepas dr melakukan ksilapan..kdg2 dalam bertutur,mungkin ade ayt2 pedas yg dilemparkan t'utama disaat api kemarahan sdg membara.biladiimbas kembali,aku seorg yg sgt pemaaf..ye ke?hehe..berdasarkan peristiwa2 lps la..akan datang punye cerite xtaula..aku xpernah berdendam..simpan dlm hati...aku jenis yg suka memaafkan..mungkin untuk melupakan kesalahan yg dilakukan mungkin x termampu..tp untuk menaruh dendam,kebencian tentulah TIDAK..aku pernah memikirkan tentang seseorang yg pernah melakukan kesalahan,tergamaknya die ek..bile aku asyik fikir je...diri aku tdk tenang..jd aku setkan minda aku x tidak ade orang yg sempurna,knp perlu bfikir benda yg dah berlaku..inilah pentingnya keikhlasan dlm kemaafan.kdg2 mulut kita tersenyum memaafkan tp hati penuh dgn dendam..sdh tentu ketenangan x akn mampu kita miliki...dendam dan perasaan marah mmg x blh dipisahkan..jd biarlah keikhlasan seiring dgn kemaafan yg kita berikan...rasailah nikmat ketenangan yg datang..pasti rasa amarah akn terus hilang perlahan2...selamat beramal....

....resepi kak liana......

bile la nak try respi kak liana bg ni...asyik tangguh2 je..xsbr nak try..thaks ye kak liana..share respi2 knk2 riang ni...

resepi pancake

untuk 2 org makan

1 cup tepung gandum
1 cup milk
1 egg
2 teaspoon baking powder
2 tablespoon sugar
1 teaspoon essence vanilla
2 tablespoon minyak ( kalu ade gna la minyak sayur kalu x minyak sawit pn ok)
kalu nampak cair sangat bole tambah sket tepung

campur sume bahan pastu kacau sampai rate, biarkn dlm 30 minit( x tau nape sume resepi soh biarkan 30 minit) pas2 masak gna kuali non-stick yang rata macam masak lempeng x gna minyak.hehe walah.....
ups... jgn lupe bli maple syrup dulu sebelum wat ni, zaim mesti suka ni.ratakan maple syrup kt atas 2 n taburkn sprincle warna warni sket atas 2

Tuesday, December 13

...demAm...

dah 2 hari si zaem demam...mmg ssh hati sesangat...='(
tengok jgk petua2 dlm tenet utk bdk2 demam ni..tp surut pnsnye skjp je,pastu naik blk..sian betul..nk je ganti kesakitan die kat tmpt aku..huk2..semoga zaimku cpt sht..

Thursday, December 8

.....oMbaK rINdU.....

kelmarin ingat nak p tengok ombak rindu tp dah full sampai ke mlm...nak tunggu kat astro 1st lambat sgt rasenye..nak jgk tgok,movienye sesedap novelnye ke...so smlm en hubby tpaksa booking awl2 kat tenet..takut tiket hbs lg..nt kempunan plk nak tengok.hari ni bole la bergulaks gulaks..ahaks..=)
pagi ni msk pasta dulu...kebetulan ank sedare en hubby tido sini..best jgk ade org datang rmh ni..xde la si zaim tu bosan sgt..sempat aku smbyg zohor sblm masuk panggung..zaim 1st time masuk,jd x byk meragam..mgkin terpegun dgn sound kat dlm tu..pada aku ok la jgk citer yg nk di bwk tu tp byk jgk part2 yg aku rase x sesuai..yg seksi2 tu x perlu pun xpe..ntah nape aku x suke plk ending citernye..tp suami aku plk nyampuk "olo ok la tu,dari td kan izzah tu sedih je,ok la ending hepi.." olo suami aku tu..tau plk die tu izzah sedih2..ingtkan tido je tepi tu..

Thursday, November 17

BIRTHDAY SI MUHAMMAD ZAIM

hari ni last sekolah..xsabau nk cuti..byk plan dlm kpla ni..aku plan nak buat kek utk zaim..x tau mjadi ke x..try cari kek2 yg sng di bikin kat internet.xsbr nk try..hrp2 zaim suke..2nd plan nak cari brg2 buat rumah..dah jumpe tukang rumah..hrp2 x tgendala..tengok cuaca mcm ok je..sesuai...at least dlm cuti ni dpt buat sikit pun xpe..

kek coklat kukus

KEK COKLAT KUKUS
Bahan-bahan ( size loyang 18cm )

1 cawan tepung gandum
1/4 cwn serbuk koko van houten
1 sudu kecil baking powder
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size M)
1 cawan gula halus
1/2 cawan butter
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak n esen vanila
TOPPING
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar
Cara-cara

Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
SeLaMat MeNcUbe....

Tuesday, November 15

~dalam hati ada taman~











Bunga-bunga orkid ni ada yg dibeli dan ditanam sendiri...kebanyakan ank orkid ni di beri oleh jiran,su..drpd dia la aku suka tnm orkid ni..lgpun sng nak jaga...