Monday, April 16

sebenarnya dah lame nak upload gambar2 projek rmh ni..tp x bkesempatan..nak kate bz,x jgk..tp dah lame puase update blog ni..hihi2..MALAS mungkin.....sbnrnye slps kelahiran zaim,buat rmh ni adalah peristiwa penting dlm hidup aku..walaupun rmh biase2 je,tp aku bsyukur sgt dpt rase ade rmh sndri..dari proses siapkan pelan smpai order brg,tgok tukang rmh buat keje,cari frame pintu,daun pint mmg teruja sgt2..semoga siap cpt..Ameen..harap2 rmh siap,ank kedua pun menyusul..hehe..dpt rase bpantang kat rmh baru...










Wednesday, April 11

Monday, February 13

......SABAR dlm MENDIDIK.......

Mendidik ank2 mmg memerlukan berjuta kesabaran..mampukah kita berlembut jika kesalahan yang sama berulang kali dilakukan?Hendak dipukul ank masih kecil..belum sampai tahap untuk aku memukul..kdg2 tersasar juga "sengatku"..mampukah aku menjadi seperti suamiku yg begitu lembut dlm mendidik..?YA ALLAH berikanlah ku kekuatan..Semoga kesabaran ini mbawa kebaikan di dunia dan akhirat...ameen..

Wednesday, February 1

.....beRPaNtaNG MINUM aiS( air batu)......

aku x tau dari segi saintifik keburukan minum minuman berais..tp aku ade dgr org tua kate nt urat kembang..bila urat kembang nt bdn sakit..betul @ tidak fakta yg di setkan dlm otak aku ni aku x tau..tapi 2 bulan yg lepas,mmg badan aku sakit2,lenguh2..terutama bekas accident kat belakang...lenguh saaangaat....time ngajar tu rase nak duduk je sbb lenguh kat tulang belakang..tp masalahnye aku lebih suka ngajar smbil berdiri,mdh nk bergerak ke hulu ke hilir..puas aku ambil ubat itu ini..dari aku yg langsung x suka ambil suppliment pills dah tpaksa g farmasi..byk duit habis..tp blkg aku tetap jgk sakit2..lastly,aku try berpantang drpd minum minuman berais...mula2 agk pyh,maklumlah aku HANTU minuman sejuk..tp aku paksakan diri kecuali jika tpaksa minum (kat kenduri,kalau xde choice)!tp nak dijadikan cerita,lbih kurang sebulan aku tryx minum ais,sakit belakang aku hilang,aku jgk x rase mngantuk bila bangun pagi..bila celik mata kire trus boleh nak bangun,tanpa delay 5 mnit lg ke..10 minit lg ke nak bangun..ALhamdulillah sesangat...

Friday, January 27

......jauh Di MATA di HATI jangan.....

Semalam jiranku SU dah pun pindah...sdey jgk dh xde org nk bgosip..lg2 saat2 minggu akhir ni aku byk ulang alik ke kemasek..so xde spend time ngan die sgt.ape2 pun aku doakan yg terbaik buat die di tempat baru,dgn aktiviti baru..thanks 4 bunga2 yg byk2..KENANGAN...

Wednesday, January 25

.....perginya seorang ayah....

Pada16/1/2012,ayah mertuaku mohd amin b. zin telah kembali ke rahmatullah..semoga rohnya di tempatkan bersama org2 beriman..pesan ayah..agar ank2 x tggal solat...dan solat di awal waktu..insyaALLAH..

Sunday, January 1

.....HappY NeW yEAr....

Salam tahun baru utk semua...semoga ceria2 selalu hendaknya..semoga impian tahun lps dah tcapai,sape2 yg blum tcapai tu jgn putus asa..cuba lg tahun ni k..buang jauh2 dr hati,dr lidah ape yg kita x mahu..sebut acap kali kat mulut kat hati ape yg kite mau..insya Allah ape kite setting kat minda kita,itu la yg akn kita usahakan..gud luck seme..lebiu....

Friday, December 30

....DIARI....

tahun baru dah makin hampir...rase x sabar nak beli diari..hrp2 suami aku dah sihat sepenuhnya..x best kalau dia sakit time nk merayap...sian jgk baby besor tu..=)
kenapa penting sangat aku nak beli diari tu?mmg aku suka tulis segala ape yg mengembirakan hati aku ni..emm...perkara sadis lg a aku suka tulis..bile dpt luahkan walaupun kat diari,aku rase LEGA sgt..yg paling best,bile baca blk semua diari lama..kelakor..terutama perkara2 sedey yg buat air mata aku pernah jatuh,bila baca semula..alahai.....hal tu pun nak sedey..opss...ank nak ajk titon la plk...

Wednesday, December 28

......penantian satu penyiksaan.....

benarlah kata org penantian satu penyiksaan...rase lemas...penat menunggu tp blum tentu benda yg dinanti menjadi milik kita.
Alhamdulillah...Allah memudahkan perjalanan hidupku..syukur sgt...Allah memberiku ibu bapa penyayang.DIA juga membantuku di saat aku bergelar pelajar..meniti alam mencari pekerjaan...memakbulkan doaku untk mendapat suami soleh (doa yg kupohon smnjak berumur 19tahun,bukan "galok"..aku bukan jenis bcintan cintun sgt..tp pd aku doa itu perlu,mengharapkan anak soleh yg sihat..keluarga bahagia..rezeki yg melimpah..semuanya dipermudahkan...aku tdk tahu perkara ghaib,qada' dan qadar akn dtg..aku mendoakan yg terbaik..
aku bukan ingin mengeluh tapi sekadar meluahkan..aku begitu mengharapkan zuriat kedua..TERAMAT merindui bayi kecil..sememangnya selepas mendapat zuriat pertama,aku merancang ingin menjarakkan sedikit usia anak..bukan menolak rezeki tp bimbang tdk mampu mendidik..aku merancang anak pertamaku berusia 2 tahun,bolehla aku melahirkan zuriatku yg kedua...Ditakdirkan,umur zaim 1thun 5 bulan,aku disahkan pregnant.mmg perancangan kami dipermudahkan.tapi mmg bukan rezeki lg,umur kandungan 2 bulan lebih,aku keguguran..pd mulanya hanya sedikit pendarahan,tp masuk hari ke 7 aku keguguran..
masa berlalu terlalu pantas..terus terang bukan aku tdk sedih dgn kehilangan baby tersebut..tp saat bersama dgnnya terlalu sekejap..sehingga aku tdk betul2 menikmati situasi "Dia" di dlm rahimku..terlalu SEKEJAP!tapi di saat scan,bila aku mengingati degupan jantungnya..timbul rase sayu..skrg aku masih menanti zuriat keduaku...PENANTIAN SATU PENYIKSAAN..aku mula sedih,tensen..mungkin Allah ingin mengujiku..betapa pentingnya KESABARAN dlm khidupan..tdk semua yg kita mahu kita akan dapat.Ya Allah..sesungguhnya Engkaulah pemilik segala rahsia takdir..dan sesungguhnya Engkaulah sebaik2 perancang..semoga Engkau permudahkan dan makbulkan segala doaku...

.....kemaafan yg ikhlas.....

maaf....sorry....mmg mudah dilafazkan oleh sesetengah org..kdg2 jwpn dr "org yg diminta memaafkan" juga agk simple..ok,no hal la..xpela..tp ikhlaskah kemaafan yg diucapkan?

topik aku nak tulis hari ni tentang memaafkan seseorang yg pernah melakukan kesalahan agak besar thadap diri kita..ikhlaskah kemaafan yg diberikan?sbg manusia biasa,kita mmg tidak lepas dr melakukan ksilapan..kdg2 dalam bertutur,mungkin ade ayt2 pedas yg dilemparkan t'utama disaat api kemarahan sdg membara.biladiimbas kembali,aku seorg yg sgt pemaaf..ye ke?hehe..berdasarkan peristiwa2 lps la..akan datang punye cerite xtaula..aku xpernah berdendam..simpan dlm hati...aku jenis yg suka memaafkan..mungkin untuk melupakan kesalahan yg dilakukan mungkin x termampu..tp untuk menaruh dendam,kebencian tentulah TIDAK..aku pernah memikirkan tentang seseorang yg pernah melakukan kesalahan,tergamaknya die ek..bile aku asyik fikir je...diri aku tdk tenang..jd aku setkan minda aku x tidak ade orang yg sempurna,knp perlu bfikir benda yg dah berlaku..inilah pentingnya keikhlasan dlm kemaafan.kdg2 mulut kita tersenyum memaafkan tp hati penuh dgn dendam..sdh tentu ketenangan x akn mampu kita miliki...dendam dan perasaan marah mmg x blh dipisahkan..jd biarlah keikhlasan seiring dgn kemaafan yg kita berikan...rasailah nikmat ketenangan yg datang..pasti rasa amarah akn terus hilang perlahan2...selamat beramal....

....resepi kak liana......

bile la nak try respi kak liana bg ni...asyik tangguh2 je..xsbr nak try..thaks ye kak liana..share respi2 knk2 riang ni...

resepi pancake

untuk 2 org makan

1 cup tepung gandum
1 cup milk
1 egg
2 teaspoon baking powder
2 tablespoon sugar
1 teaspoon essence vanilla
2 tablespoon minyak ( kalu ade gna la minyak sayur kalu x minyak sawit pn ok)
kalu nampak cair sangat bole tambah sket tepung

campur sume bahan pastu kacau sampai rate, biarkn dlm 30 minit( x tau nape sume resepi soh biarkan 30 minit) pas2 masak gna kuali non-stick yang rata macam masak lempeng x gna minyak.hehe walah.....
ups... jgn lupe bli maple syrup dulu sebelum wat ni, zaim mesti suka ni.ratakan maple syrup kt atas 2 n taburkn sprincle warna warni sket atas 2

Tuesday, December 13

...demAm...

dah 2 hari si zaem demam...mmg ssh hati sesangat...='(
tengok jgk petua2 dlm tenet utk bdk2 demam ni..tp surut pnsnye skjp je,pastu naik blk..sian betul..nk je ganti kesakitan die kat tmpt aku..huk2..semoga zaimku cpt sht..

Thursday, December 8

.....oMbaK rINdU.....

kelmarin ingat nak p tengok ombak rindu tp dah full sampai ke mlm...nak tunggu kat astro 1st lambat sgt rasenye..nak jgk tgok,movienye sesedap novelnye ke...so smlm en hubby tpaksa booking awl2 kat tenet..takut tiket hbs lg..nt kempunan plk nak tengok.hari ni bole la bergulaks gulaks..ahaks..=)
pagi ni msk pasta dulu...kebetulan ank sedare en hubby tido sini..best jgk ade org datang rmh ni..xde la si zaim tu bosan sgt..sempat aku smbyg zohor sblm masuk panggung..zaim 1st time masuk,jd x byk meragam..mgkin terpegun dgn sound kat dlm tu..pada aku ok la jgk citer yg nk di bwk tu tp byk jgk part2 yg aku rase x sesuai..yg seksi2 tu x perlu pun xpe..ntah nape aku x suke plk ending citernye..tp suami aku plk nyampuk "olo ok la tu,dari td kan izzah tu sedih je,ok la ending hepi.." olo suami aku tu..tau plk die tu izzah sedih2..ingtkan tido je tepi tu..

Thursday, November 17

BIRTHDAY SI MUHAMMAD ZAIM

hari ni last sekolah..xsabau nk cuti..byk plan dlm kpla ni..aku plan nak buat kek utk zaim..x tau mjadi ke x..try cari kek2 yg sng di bikin kat internet.xsbr nk try..hrp2 zaim suke..2nd plan nak cari brg2 buat rumah..dah jumpe tukang rumah..hrp2 x tgendala..tengok cuaca mcm ok je..sesuai...at least dlm cuti ni dpt buat sikit pun xpe..

kek coklat kukus

KEK COKLAT KUKUS
Bahan-bahan ( size loyang 18cm )

1 cawan tepung gandum
1/4 cwn serbuk koko van houten
1 sudu kecil baking powder
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size M)
1 cawan gula halus
1/2 cawan butter
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak n esen vanila
TOPPING
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar
Cara-cara

Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
SeLaMat MeNcUbe....

Tuesday, November 15

~dalam hati ada taman~











Bunga-bunga orkid ni ada yg dibeli dan ditanam sendiri...kebanyakan ank orkid ni di beri oleh jiran,su..drpd dia la aku suka tnm orkid ni..lgpun sng nak jaga...

Sunday, November 13

Rumah Yang Di Kunjungi Malaikat

Alangkah baiknya mengetahui bahawa malaikat mengunjungi rumah kita dan mendoakan hamba Allah yang menghuninya. Pastilah para malaikat membawa barakah, tenteram, aman, dan nyaman di dalam rumah-rumah yang malaikat kunjungi. Tapi, rumah siapakah dikunjungi oleh para malaikat itu? Pastinya ada kriteria tertentu untuk sebuah rumah yang sering dikunjungi malaikat.
1. Rumah yang dipenuhi zikir oleh penghuninya, di dalamnya terdapat pula sujud dan rukuk
2. Rumah yang selalu bersih
3. Rumah yang dihuni oleh hamba-hamba yang jujur dan menepati janji
4. Rumah yang dihuni orang-orang yang menyambung tali persaudaraan, silaturahim
5. Rumah yang dihuni oleh orang yang makan makanan halal
6. Rumah yang penghuninya berlaku baik kepada orang tuanya
7. Rumah yang di dalamnya terdengar tilawah Al-quran
8. Rumah yang penghuninya adalah penuntut ilmu yang tidak pernah menyerah
9. Rumah yang di dalamnya ada seorang isteri soleh
10. Rumah yang di dalamnya tidak ada barang-barang haram
11. Rumah yang dihuni hamba-hamba yang tawakal, sabar, rendah hati, dermawan, qanaah, pemaaf, bersih hati dan tidak berlebihan dalam makan

Semoga rumah kita memiliki ciri-ciri di atas. Jika belum, mulai sekarang untuk melengkapi rumah kita dengan ciri-ciri di atas. Agar senantiasa para malaikat senang berkunjung ke rumah kita. Amin Ya Rabbal Al-amin

Monday, October 31

cinta sihat vs cinta kudis!hati-hati..takut tersilap memilih...




HALA TUJU
....cinta yang sihat tidak bergantung kepada hawa nafsu semata2..cinta yang sihat mempunyai hala tuju dan perancangan ke destinasi yang akn membawa ke arah kebahagiaan di dunia dan akhirat..setiap pasangan yg mempunyai hala tuju akan merancang perkara utk masa hadapan sama ada dari segi perancangan ekonomi,perancangan melahirkan "usratul hasanah"..setiap pasangan akan saling ingat mengingati ke arah kebaikan......

KOMUNIKASI YANG BAIK
.......Cinta yang sihat berlandaskan komunikasi yg baik.setiap pasangan tidak perlu memendam rasa di atas sesuatu perkara yg tdk memuaskan hati mereka.mereka juga akan saling bertoleransi.tidak wujud perasaan cemburu buta kerana setiap pasangan pandai menjaga hak pasangan masing2......

BERTANGGUNGJAWAB
.......CINTA yang sihat tdk dapat lari darpd tanggungjawab.tanggungjawab adalah sesuatu amanah yang berat..tapi bagi mereka,itulah kemanisan cinta mereka..lahir dgn penuh rasa tanggungjawab!mereka tdk akan membiarkan pasangan mereka terjerumus ke arah sesuatu perkara yg boleh memudaratkan diri..contohnya seks sebelum kahwin,kahwin lari,membiarkan pasangan membuat kemungkaran spt tdk menutup aurat dsb nya.....

SALING BERI DAN MENERIMA
.......Beri dan menerima tdk semestinya hanya melibatkan perkara material,tapi juga dari segi perbuatan.kita boleh melahirkan rasa sayang terhadap pasangan dengan cara tidak menyakiti hati pasangan dgn sesuatu perkara contohnya melawan kata mereka tanpa sbb,berkelakuan kasar.pasangan kita tdk dapat lari dari sft "kekurangan" atau "tdk sempurna"..hanya Allah yg memiliki sifat sempurna.anggaplah kekurangan pasangan sbg ujian kita..kita pun ada kekurangan masing2. tentulah setiap pasangan diciptakan utk saling lengkap dan melengkapi.jika kita memberi yg terbaik,pasti pasangan kita LEBIH MEBALASNYA.bagaimana jika tidak?anggaplah ALLAH lah sebaik2 pemberi balasan.pasti kita tidak kecewa.....

hehe2..hari ni mood mok midah cintan cintun...bukan..mok midah bimbang tengok generasi skrg..CINTA REMAJA sekarang (TIDAK SEMUA)kebanyakannya hanya berlandaskan nafsu,tiada perasaan malu dan jati diri dlm percintaan..bimbang.....aku masih mempunyai adik2 lelaki,anak,anak jiran,murid...semua org aku sayang..TIDAK MAHU mereka hanyut..PESAN MEMESAN UTK DIRI SENDIRI DAN ORANG LAIN.....okeh...ada keje daa...TATA..=)

Saturday, October 29

buku-buku kesayangan hamba..=D

pernah dgr org kata lagi banyak yang kita baca,lagi banyak benda yang kita x tau..emm,pada aku betul sesangat..kat sini ada buku yang aku rasa sgt ok untuk dibaca..yela,kdg2 harga buku ni mahal,bila beli..pastu baca tengok isi kandungannya x menarik,rasa x berbaloi beli..buku2 kat bawah ni memang berbaloi utk dimiliki..=)kadang2 ada buku yg aku baca daripada member2,pastu rasa mcm menarik je..lain kali rasa nak baca lg,ada maklumat yg aku dah lupa pastu nak cek blk..jd aku pun beli la..x pyh pinjam2..sebenarnya banyak lagi buku yg menarik nak cdangkan utk member2 tp pnt nak upload gmbr..zmn belajar dulu,aku bkn la kaki study,mmg mls nak baca buku..tp skrg aku jatuh cinta kat buku.ececeh...bukan rajin ye..tp mungkin ada byk benda yg aku nak tau,kdg2 benda2 tu sgt berkaitan dgn kehidupan..mungkin masa bljr,aku x rasa aura pentingnya kena baca buku dulu..tp aku hrp aku masih belum terlambat utk mencintai ilmu walaupun bkn utk exam..=)


...........buku ni penuh dgn kata2 motivasi..sgt sesuai utk meningkatkan ketabahan diri sebagai pompuan..yela,kdg2 perjalanan hidup kita berliku2.kdg2 kita di atas,kdg2 kita di bawah.jika kita x ada sesuatu dlm jiwa kita untuk menyuntik semangat..mungkin kita x mampu bangun bila kita jatuh........jadi pompuan ni kena kuat!hehe...


........buku ni menceritakan kajian tentang kebenaran nabi muhammad (s.a.w) sebagai seorang rasul.kajiannya bukan berdasarkan al quran yg menjadi pegangan umat islam semata2,tp juga bdasarkan kitab agama lain.di dlm buku ni menjelaskan kisah nabi muhammad seorg insan kamil (sempurna)turut diselitkan dlm kitab agama lain...haaa?kitab agama lain?ada pasal nabi kita jgk ke?haa..sbb tu jom kita pakat baca ramai2....


.........buku ni mengingatkan diri sendiri dan org2 sekeliling kita agar menjaga batas2 perilaku supaya tidak melampaui batas norma sebagai khalifah Allah..buku ni memberi contoh2 ummat yg telah menerima azab siksaan Allah akibat perbuatan mereka yang dilarang..yg paling menakjubkan kesan siksaan dapat di lihat hingga ke hari ini.Azab yg diturunkan pun ada dijelaskan dlm al quran.yg best buku ni pun ada paparkan gambar,tempat berlakunya peristiwa tersebut..insaf jgk la bila baca.....


........buku ni sbnrnya en. hubby yg beli,tp aku plk yg duk baca..yela,byk benda aku x tau psl fikh.bila ade persoalan sng,blh buat rujukan....


.........haa...buku ni sgt menarik pd aku..byk betul kisah yg mmg betu dr hadis & sahabah yg aku x tau..dulu kecik2 stazah biasanya citer kisah para nabi..nabi adam a.s sampaila nabi muhammad s.a.w..jd aku cuma tau cite yg berkaitan nabi la sbgai pengajaran dlm hidup..rupe2nye byk lg kisah2 yg aku x tau..sgt elok utk dibaca pd anak2..kdg2 ank2 kita byk didedahkan dgn citer dongeng contoh pak pandir,sang kancil..cinderella..tak salah citer2 tersebut...okey jer..tp citer berdasarkan hadis pun elok jgk ank2 kita tau..yg pasti citer tu mmg benar..jd aku rasa buku ni mmg menarik sgt..ade gmbr illustrasi g2.....







........buku ni mulanya aku pinjam ngan kawan aku julie.pada aku tip2 dlm buku ni sgt bermanfaat utk diri aku.jd aku pun beli la..sng nak baca lain kali.....=)