Monday, November 8

IQRA'...

Bacalah sayang...
Baru2 ni aku ttengok 1 buku ni kat mesramall,cam best jgk bukunye..aku pegang2.Suami aku jeling.. ”hem...klau xboh bace,xpyh belila..mbazir”. Yela..nok tengok je...aku jwb. Tp belek2,aku rase ok jgk klau beli pun. Emm....tp mmg kene bace le jwbnye,klau x mesti suami aku akn jd Dr. Fadzilah Kamsah...ceramoh je mmanjang....Td aku bace kat satu kisah ni,buku ni byk kisah sbnrnye..”diampunkan dosa kerana seekor anjing”. Mmg aku prnh dgr @ tbace tntg kisah ni tp aku x tau plk crita ni drpd hadis. Sementara aku rjn mnaip ni,aku nk share la jgk citernye..
       Daripada Abu Hurairah r.a bhwa Rasulullah bsabda,” Ketika s’org lelaki sdg dlm pjalanan,ia berasa dahaga. Lantas ia masuk ke dlm sbuah telaga yg dlm,lalu mnm air d dlmnye. Stelah die kluar,die mdapati ade seekor anjing di tepi telaga sdg mjelirkan lidahnye dan mjilat tnh lembap kerana khausan. Org itu bkata,’anjing ini merasakan apa yg baru saja aku rasekan.’ Kmudian die kmbali trun mngambil air.die tlh mngisi kasutnya dgn air lalu mbawanya naik dgn mggigit kasut tsebut. Sesampainya di ats,die mberi anjing itu mnum. Kerana pbuatannya itu Allah tlh mngampunkan dosanya.’
       Para sahabat btannye,’wahai Rasulullah,adakah jika kami mngasihi binatang,kami juga mdpt phala? Baginda bsabda,’bbuat baik kpd stiap makhluk pasti mdpt phala.’
       Opss...sblum aku lupe,aku x kabo pun tjuk buku ni “101 kisah dan pngajaran drpd al-Quran,al-Hadis dan hayatus sahabah”.yg tulis buku ni ustaz Zahazan Mohamed...aku ni mcm pjual buku la plk...tp xpela,nk share je.lgpun buku ni ade gmbar2 gitu...bestla... sharing is caring....hehe2..(';*)

No comments: